Szókratész, a saját elvei miatt kivégzett filozófus

 Jacques-Louis David: Szókratész halála. 1787, New York (Metropolitan Museum of Art)

Szókratész kétségtelenül a legnagyobb filozófusok egyike volt, de mivel jómaga sohasem írta le filozófiáit, saját tanítványaira hárult ez a feladat. Platón nem csak tanításait, de mestere védőbeszédét is feljegyezte, így maradt az utókorra, Szókratész nevével és halhatatlan szerepvállalásával együtt. Az ókori világ legnagyobb bölcsét ugyanis i.e. 399. február 15-én koholt vádak alapján kivégezték.

 Az időszámításunk elött 469-ben született Szókratész a görög filozófia egyik meghatározó alapítója volt. Harcolt a peloponnészoszi háborúban, bár közvetlenül sohasem politizált. Beszélgetve tanított, ezért nem jegyezte le egyik tanítását sem. "Ismerd meg önmagad" híres teóriája mellett azt is hirdette, hogy a törvény ellen lázadni nem szabad és a rossz törvényt is meg kell tartani. Irigyei és ellenfelei úgy vélték, hogy eszméi károsak a fiatalság számára, és végül halálra ítélték istentelenség vádja miatt, mivel azt állította, hogy a bálványok nem istenek. Hívei ugyan kiszabadították börtönéből, de szökés közben azonban megállt, és - az ő értelmezése szerint - meghallotta saját lelkiismerete szavát, amely ezt mondta neki: „Szókratész, te mindig azt hirdetted, hogy a rossz törvényt is meg kell tartani. Most téged hamisan halálra ítéltek, ha te most megszöksz a törvényes ítélet végrehajtása elől, akkor egész életed tanítását megdöntöd, hiteledet veszted”.

 Ekkor állítólag megfordult és kérte tanítványait, hogy vezessék vissza a siralomházba. Tanítványai megrökönyödésére maga itta ki a bürök főzetével telt méregpoharat. A bürök nedvét (koniin) amúgy korábban gyógyászati célokra használták (például köszvényes fájdalmak csillapítására), de mivel időközben rájöttek, hogy a hatásos és a halálos dózisa nagyon is közel van egymáshoz, bevett halálnemként is alkalmazták az ókorban. Szókratész még legalább 3-6 órán át szenvedhetett, amíg lábától felfelé fokozatosan le nem bénult, és még teljes öntudata mellett be nem állt légzésképtelensége. Meghalt saját meggyőződéséért és tette, méltósága maradandó nyomot hagyott tanítványaiban, különösen Platónban, személyisége és filozófiai elgondolásai pedig máig hatnak az emberi kultúrára, hiszen az elvek melletti kiállás örök példájává vált.

Megjegyzések