Hullazsinat a lateráni palotában

Jean-Paul Laurens festménye a hullazsinatról (1870)

A pápaság történetében találkozhatunk nem is egy bizarr esettel, ami megbotránkoztatónak hangzik a laikusok körében. Az egyetemes egyház koncepcióit és alapdogmáit különböző zsinatokon fektették le, de 897. januárjában egy különlegesebb ügy miatt hívták össze az egyházi vezetőket.

 VII. István 896-ban foglalta el a pápai trónt, igaz a katolikus egyházfők listája szerint csak VI. Istvánként (az egyházi dokumentumok nem ismerik el II. István pontifikálását, mivel őt hivatalosan nem szentelték fel). A pápa hamar belekezdett hivatalos ügyei elrendezésébe, de egy különleges eset még hátra volt. Rómába érkezett II. Lambert itáliai király és frank császár, hogy megszégyenítse azt a pápát, aki korábban nem támogatta fellépését a császári trónra. Az uralkodó hatására a rossz pártot támogató elődöt VII. István zsinat elé idézte, annak ellenére, hogy az érintett Formosus pápa ekkor már kilenc hónapja halott volt.

 897. januárjában a lateráni palotába a klérus elé hurcolták Formosus kiásott, már-már megfeketedett, bomló tetemét, majd mint a tárgyalás élő vádlottját egy székbe ültették. A még teljes pápai díszben pompázó tetem mellé védőjogászt is rendeltek, de az már nem segített a halott egyházfőn: a zsinat elismerte Formosus koholt bűnösségét, intézkedéseit semmissé nyilvánították, nevét a pápák sorából is kitörölték. A tetemet megfosztották pápai díszruháitól, a testet megcsonkították (3 ujját levágták), végighurcolták Róma utcáin és a maradványokat a Teverébe dobták. A császár távozása után az igazságtalan eljárás miatt a rómaiak fellázadtak István ellen, saját palotájának börtönébe zárták, ahol három nappal később megfojtották. 898-ban, nem sokkal az események után Formosus pápát IX. János rehabilitálta.

Megjegyzések